Publicat originalment El Butlletí de Llagosterasecció La veu del camp

La desaparició d’explotacions familiars, la concentració de la propietat i un preu a l’alça està deixant a la pagesia sense camps per a conrear

Cada vegada més superfície agrícola està desapareixent, o bé, formant part de societats mercantils. Aquesta tendència deixa a la nova pagesia amb dificultats per a accedir a la terra. A Llagostera, entre 1999 i 2009, es van perdre set explotacions agràries, i set més van passar a pertànyer a empreses.

Al bell mig del pla de Panedes, els conreus ocupen la major part del terreny agrícola disponible. No obstant això, aquesta no és la tendència general si ens centrem en les dades. Segons l’últim cens agrari, el nombre d’explotacions agrícoles es va reduir un 9.8% a Catalunya; és a dir, van desaparèixer 17 explotacions familiars cada dia. A més, la superfície agrícola útil va disminuir en més de 5.000 hectàrees. A Llagostera, i durant el mateix període, es van perdre 7 explotacions agràries de les 103 que hi havia a principis de segle; però, paral·lelament, la superfície agrícola es va mantenir més o menys estable.

I és que una de les principals preocupacions de la Unió Europea respecte a aquesta qüestió és, precisament, que la pèrdua de superfície agrícola a causa de l’abandonament de terres suposa una amenaça pels sectors productius locals. També considera que l’ús del sòl per a activitats majoritàriament d’oci està afectant notablement el desenvolupament rural. A Catalunya, el 2009, més d’un 30% del sòl agrícola no es conreava. A Llagostera, un 25.7%.

La concentració de la propietat, una tendència tradicional

A més a més, la concentració de la propietat dificulta encara més aquest accés a la terra. Tot i que és una tendència que ha afectat tradicionalment el sector primari, especialment al sud d’Europa, la UE considera que no per això és menys preocupant. Segons el cens agrari ja mencionat, a Catalunya la mida de les explotacions va augmentar notablement -un 18%-, i també va créixer el nombre de propietats de tamany mitjà-gran. A Llagostera, set explotacions van passar de ser propietat de persones físiques a formar part de societats mercantils.

“Les empreses i els fons d’inversió veuen la terra com una inversió”

“La concentració de propietat és una tendència global”, explica l’enginyer agrícola i regidor de Medi rural de l’Ajuntament de Llagostera, David Parrón. No obstant això, “si ens centrem en el poble, cal que dir que les dades no mostren canvis especialment exagerats”, i “els canvis de titularitat no han de significar necessàriament que s’hagin perdut explotacions familiars”. Des d’una perspectiva general, però, destaca que “cal estar atents, ja que la pagesia s’està convertint cada vegada més en un negoci capitalista”.

I és que aquestes tendències, per més poc abruptes que semblin, “posen de manifest la desigualtat pel que fa a l’accés a les terres”, apunta un informe de la Fundació Mundubat. “Grups industrials i empreses del sector serveis estan acabant amb la petita agricultura”, generant una dinàmica “molt injusta” pel que fa a la distribució del sòl, conclouen. Una distribució d’un “recurs clau” com aquest “resulta importantíssim des d’una perspectiva de futur per al medi rural de Catalunya”.

El preu a l’alça, el jovent a la baixa

Una altra dificultat a què s’enfronta la pagesia fa referència al preu de la terra. A Catalunya l’hectàrea va duplicar el seu valor en poc més de deu anys: va passar de 5.272 euros a 10.974. En aquest procés hi van intervenir -i hi intervenen- diversos factors com l’envelliment dels agricultors, on aproximadament el 25% dels titulars d’explotacions tenen més de seixanta-cinc anys. A això se li suma l’escassa incorporació de joves, amb prou feines un 5% del total.

I és que això suposa “un cicle”, apunta Parrón. “La gent jove no se sent atreta per unes males condicions laborals, una feina complicada que no t’assegura ingressos”. A més, si no trobes terres que puguis treballar, “tot és encara més difícil”. La Fundació Mundubat també assenyala aquest problema, que considera “una barrera important per accedir als camps”, especialment si ens centrem en els joves, sense estalvis ni xarxa. I la gran conseqüència de tot plegat és que llavors “tan sols empreses i fons d’inversió es poden permetre la compra”, amb el risc que això suposa, ja que “veuen la terra com un capital d’inversió i no com un espai productiu”, apunten a l’informe.

“La pagesia s’està convertint cada vegada més en un negoci capitalista”

El 2021, si ets jove i vols ser pagès o pagesa, t’has d’enfrontar a la pèrdua de superfície agrícola, a la concentració de propietats, i a l’alt preu de la terra. La precarietat del sector expulsa a persones amb formació, ja que és difícil que petites explotacions contractin a personal, però encara és més difícil començar una explotació des de zero. Tal com explica Parrón, “hi ha poques terres per arrendar, i, com que les que hi ha es concentren, això no et deixa gaire marge de maniobra”.

Les mesures legals, insuficients?

El conjunt de mesures legals que existeixen en l’àmbit de la UE sobre la terra constitueixen una política amb un efecte “destructor”, alerta la Fundació Mundubat. Aquestes polítiques “no defensen l’agricultura familiar”, a més de consolidar l’estructura tradicional de propietat, i promoure la concentració. “Tampoc incentiva la incorporació de noves persones al camp, i potencia una visió economicista de la producció”.

Pel que fa a Llagostera, “des de l’Ajuntament no s’ha fet res per facilitar o donar subvencions a gent més jove que vulgui dedicar-se a la pagesia”, explica Parrón. No obstant això, i des de la seva perspectiva, la línia de subvencions per fomentar iniciatives agroecològiques “vol facilitar la supervivència de petites explotacions que apostin per a nous models”, de manera que siguin sostenibles i no desapareguin amb el temps. Això, doncs, podria revertir algunes dinàmiques.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s